İnternetten tur almak görücü usulü evlenmeye benzer

Çok yakın bir arkadaşımın başına geldi. Kızı çok sevdi. 5 sene çıktılar. Nikah tarihi belirlendi, gelinlik dikildi, ev kiralandı, eşyalar alındı, davetiye bastırıldı… Ancak kız son anda vazgeçti. Hazır değilmiş!

Olabilir. Arkadaşım hırs yaptı. “Yenisine bakalım” dedi. Apar topar, hazırda görücü usulü ile ne bulduysa aldı. Görmeden, doğru dürüst tanımadan, danışmadan.

Sonra? Sonra gerdekte anladı kızın Postiş kullandığını, Renkli lens kullandığını, Dişlerinin takma olduğunu… Dahası var ama fazla da detay vermeyeyim.

“keşke birbirlerini tanısalardı”

Çok yakın bir arkadaşımın başına geldi. İnternetten oteli gördü. Çok ama çok sevdi. Ödemesini aylar önce yaptı. Havuza yakın, denize nazır, geniş odalar ve her şey dahil konsept. Havaalanı transferini de ücretsiz verdiler.

Zaman çabuk geçiyor. Atladı gitti Antalya’ya ama alanda kimse yok. Hiç sinirini bozmadı. Bindi bir taksiye, oteline gitti. Aaaa oda da yok. Neyse acentaya ulaşıldı. Bağırış çağırış 6 saat beklemeden sonra küçük, arkaya bakan bir oda verdiler. Ne deniz, ne de havuz manzarası var. Açık büfe yemekler ise; Çorba bir gün öncenin, Etler buzluktan, İçkiler imalat v.s.

“keşke TÜRSAB’a bağlı bir seyahat acentasından turu alsaydı”

Çok yakın bir arkadaşımın başına geldi. İnternetten gördü. Çok ucuza Hindistan turu satın aldı.

Sonra? Sonra Otel niyetine barakalarda kaldılar, balık istifi trenlerle seyahat ettiler, yemek niyetine … Neyse çocuk sağ salim döndü.. Döndü dedik ama 2 seneden beri mide ve bağırsak hastalıkları ile uğraşıyor. Ne demiş Almanlar; Bazı ülkelere her tur şirketi ile gidersin ama her tur şirketi ile sağ salim dönemeyebilrsin.

“keşke TÜRSAB’a bağlı bir seyahat acentasından turu alsaydı”

Şimdi bana 3 olay arasında ki farkı bulun? Bence yok. Daha nicelerini duydum. Otele hiç giremeyenler, DahaTürkiye’de havaalanında kalanlar, Yurtdışında köprüaltında kalan koca koca iş adamları v.s.

Belirtelim. Facebook dahil, İnternetten tatil satışı yapılan sitelerin %85’i KAÇAK ACENTALARDIR.

Anlaşılmadı tekrar edelim; Türkiye’de internetten tatil satışı yapılan sitelerin %85’i KAÇAK ACENTALARDIR.

Yani, buralardan tur veya otel alıp başınıza bir iş geldiğinde şikayet edecek, müracaat edecek tek bir merci bulamazsınız. Her gün TÜRSAB’a onlarca şikayetçi geliyor. Ancak TÜRSAB’ın kendisine kayıtlı olmayan bir şirket veya şahıs için herhangi bir yaptırımı söz konusu değil. Elden gelen sadece; TÜRSAB’ın giriş katında ki sebilden şikayetçiye bir bardak soğuk su ikramı…

Ona güvenme, buna güvenme peki ne yapacak tüketici?

Elbette tur şirketinin web sitesine bakacak. Sonra bu şirketin TÜRSAB’a kayıtlı bir tur şirketi olup olmadığını TÜRSA^’ın sitesinden araştıracak. Turu aldıktan sonra Sigorta poliçesini isteyecek. Poliçe önemli. Çünkü bu sigorta, seyahat sigortası değil ayıplı hizmeti de kapsayan, sadece TÜRSAB’a kayıtlı acentalar tarafından verilebilen bir sigortadır. Yani tur ayıplı, hatalı çıktı. Çifte garantin var. 1-Sigorta 2-Türsab.

Saygılarımla
Cem Polatoğlu