GTD Gastronomi Turizmi Derneği Kuruldu
Gastronomi Turizmi Derneği Kuruldu…
“GTD”
Nihayetinde değerli turizmci arkadaşımız emeklerini, güçlerini, zamanlarını ayırarak Gastronomi Turizmi derneğini kurdular. Gürkan Boztepe, Ömer Kartın, Koraltan Saygın ve kıyısından da olsa bendeniz . Bu günlerde, Türk turizmine daha büyük iyilik yapılamazdı. Sevincim sonsuz, arkadaşlarım ile gurur duyuyorum.
Sevincimin nedenlerine gelince;
Malumunuz; Yurtdışında her sokak başında bir “Türk restoranı” levhası görürüz. Avrupa’ya kapak atan, Amerika’da gemiden atlayan herkes bir Türk restoranı açmış. Koymuş bir döner tezgahı, tavuk kıymadan lahmacun ve şiş kebap yapıyor. Levha ise; “Geleneksel Türk mutfağı” Yabancıların bildikleri de bu. Oysa Türk mutfağı bu mudur? Bu dernek ve Konsolosluklarımız, adında Türk geçen tüm yurtdışı kurumlara “Turquality” sertifikası ve puan verecektir.
Yurtiçinde 5 yıldızlı otellerde durum farklı mı? Birçoğunda, dünkü salatalar sebze çorbası, etler köfte, meyveler ise hoşaf olur. Kısaca otel 5 yıldız, ama mutfak ?…
Yurtdışından kültür turisti geldiğinde ise, ne yazık ki fiyat sarmalına takılıyor. Örneğin, 7 gecelik bir Anadolu turunda öğlen ve akşam yemeğinde köfte, patates püresi, söğüş ve karpuz veriliyor. 14 kez. İyi bir şey yapayım derseniz, menü başına 10 euro, totalde ise 140 euro fiyat farkı çıkıyor. 300 euro’ya satılan Anadolu turunu sadece yemek farkı ile 440 euro yaparsanız devre dışı kalırsınız. İşin kötüsü yabancı tur operatörüne bunu layığı ile anlatamazsınız.
Oysa Turistik restoranlar Turistik oteller gibi yıldızlandırılsa, o zaman diyeceğim ki; kardeşim ben beş yıldızlı restoranda yemek veriyorum. Bunun da fiyatı bu. Ama istersen 4, 3, 2 yıldızlılarda da fiyatım bu.
Görüldüğü üzere, Gastronomi konusunda ülke tanıtımımız hiç iç açıcı değil. Sadece biz biliyoruz ki yemeklerimiz, yemek kültürümüz 5 yıldız. Ancak dünyaya tanıtım 1 yıldız… Oysa bulgur pilavından 900, Patlıcandan 40 çeşit yemek yapıldığı bir ülke burası…
Bu nedenle Gastronomi turizmine çok önem veriyorum. Olayı sadece Türk mutfağının tanıtımı olarak görmüyorum. Bu, 15 gün Sömestr ve Temmuz-Ağustos’ta iki ay Antalya, Çeşme ve Bodrum’da yaz tatili sarmalına sıkışmış Türk turizmine de bir nefestir. Gastronomi turizmi, hem 12 ay turizm yapılmasını, hem de Anadolu’nun en ücra köşelerini, kültürünü tanımamıza yardımcı olacaktır.
Not; Gastronomik Tur denince akla Astronomik tur gelmektedir. Oysa bu turlar yemesini içmesini sevenler için Astronomik değil, aksine Ekonomik turlardır. Çünkü bu turlarda seçilen restoranlar hem yörenin en iyi hem de grup fiyatı alındığı için klasında en ekonomik restoranlarıdır.