DIŞ TURiZM iHTiSAS BAŞKANLIĞI

DIŞ TURiZM iHTiSAS BAŞKANLIĞI

             Çocuklar, yaşlılar dahil her 7 kişiden birinin “BAŞKAN” olduğu memleketimizde hayatımda ilk defa bir Başkanlık görevini kabul ettim. 40 seneye yakındır Türkiye ve yurtdışında Rehberlik ve Outgoing Tur Operatörlüğü yapıyorum. İyi-kötü Prontotour, Baracudatour ve Tur Andiamo gibi şirketleri kurup belirli bir seviyeye taşıdım. 200’ün üzerinde özerk ülkeye tur yaptım, kendim de rehber ve gezgin olarak bu ülkeleri gördüm. Bunları böbürlenmek amaçlı değil, bu görevi yapabileceğime inandığım için anlattım.

Muhteşem bir ekiple göreve başladık. 1,5 sene içerisinde 4000’i aşkın outgoing yapan acentanın 600 tanesiyle tek tek görüştük, istişarelerde bulunduk, sorunlarımızı masaya yatırdık. Türkiye’de bir ilk olarak, Başkan Bağlıkaya’nın da katıldığı, en yoğun yurtdışı tur yapan outgoing seyahat acentalarının patron ve en üst düzey yöneticilerini Türsab’ta 2 defa bir araya getirdik. Bu toplantılarda bir tek Sayın Bakanımız yoktu diyebilirim. Öyle ki, toplantılara Amerika’dan canlı yayınla katılan meslektaşımız dahi oldu.

Sonuçta komite üyeleri ve tek tek konuştuğumuz, danıştığımız 600’e yakın meslektaşımızla birlikte 15’e yakın tavsiye kararı aldık. Bunları 2 parti halinde Yönetim Kurulumuzun onayına gönderdik.

Elbette Başkanlıklar kanun yapıcı değillerdir. Fakat, ortak alınan tavsiye kararları Yönetim Kurulundan onay alınıp sirküle edildiği takdirde, kararlara uymayan meslektaşlarımız önce uyarılabilir, tekrarında disiplin cezasına çarptırılabilirler. Ancak yönetim kuruluna sunduğumuz hiç bir karar onanmadı ve acentalarımıza sirküle edilmedi. Ve bu nedenle sorunlar katlanarak gelmeye başladı.

Örneğin, aldığımız kararlardan;

Peki kararlar nelerdi ve neler oldu bir iki örnek verelim.

REHBERLERE ZORUNLU SİGORTA

Karar 1) Yurtdışı Tur düzenleyen acentalarımız müşterileri ne yaptırdıkları gibi Yurtdışı Rehberlerine de sigorta yaptırmaları zorunlu hale gelecektir.

Ne oldu?  Sadece 3 örnek; Geçen sene 2 Rehberimiz yurtdışında büyük kaza geçirdiler, Her biri için 20.000 Euro’dan fazla masraf oluştu. 1 Rehberimiz ne yazık ki yurtdışında vefat etti. Hastane, Morg, Nakil vs masrafları 20.000 Euro üzerinde tuttu.

TÜM ZORUNLU GİDERLER TUR FİYATINA EKLENMELİ.

Karar 2) Yurtdışı tur yapan tüm acentalarımız,  yurtdışında alınması, toplanması, ödenmesi mecbur olan tüm giderleri buradaki tur fiyatına ekleyerek vermek zorundalar. Örneğin Şehir vergileri, Sınır geçiş ücretleri, Soför ve Rehberlik hizmetleri, Bahşişler, katılımın mecbur tutulduğu  turlar vs.

Ne oldu? 4.000 TL Karayipler gemi turu satanlar 360 dolar gemi bahşişi, liman vergisi vs gibi baştan belli olan paraları yurtdışında  toplamaya devam ettiler,  Avrupa turlarında otellerde “şehir vergisi” adı altında, Otobüslü turlarda ise “sınır geçişi, soför bahşişi” vs gibi mazeretlerle paralar toplanmaya devam edildi.

 

YURTDIŞI REHBERLER DE SÖZLEŞMELİ OLMALI

Karar 3) –  “Yurtdışı rehberlerle acentalarımızın, Hukuk departmanımızın düzenleyeceği matbu, kısa süreli iş sözleşmesi yapılmasını” istedik.

Ne oldu? Yapılmadı. Halen yüzlerce acentamız, rehberlerle ya mahkemelik, ya kavgalı.

 

SİGORTA POLİÇELERİ KAYIT ESNASINDA MÜNFERİTEN MÜŞTERİYE VERİLMELİ

Karar 4) – “Sigorta Poliçeleri, kapora dahil, tur ücretinin alındığı gün itibari ile kişiye özel olarak hazırlanması gerekmektedir” dedik.

Ne oldu? Maalesef “toplu sigorta kesilecek” denilerek sigortaları son güne kadar bekletilen müşterilerin başına turdan önce mücbir sebep geldi. Türsab’a şikayet edilen acenta maalesef geçerli bir poliçe hazırlayıp sunamadı. Ayrıca büyük sayılarla yani yıllık 50.000 kişinin üzerinde outgoing tur yapan acentalar en fazla 5 veya 10.000 poliçe için anlaşıp müşteriye grup sigortası  yapıldığını, sigortanın grup kapandığında rehbere teslim edileceğini söylüyorlar. Oysa sigorta şirketi, eğer bir HASAR meydana gelirse anlaşmalı olarak grup sigortasını işleme koyuyor. Kafalarda şu sorular oluşuyor. A) Grup sigortası yapılıyor ama son gün iptal ediliyor B) İsimsiz poliçeler hasar meydana gelince dolduruluyor C) Zaten 10000 de bir bile olmayan hasar riskini acenta kendisi karşılıyor.

YOLDA YAPILAN EKSTRA TURLAR FİYATA EKLENMELİ. YOLCU OTOBANDA BIRAKILAMAZ

Ekstra turlara katılmayan müşterilerin, yol güzargahlarında rehbersiz olarak Otoban üzerindeki benzin istasyonlarında bırakılarak mağduriyet yaşamasından mütevellit, çözüm önerisi olarak “yol üzerinde ekstra yapılan bazı turların fiyata dahil edilmesi gerekliliği” Yönetim Kurulumuzca tavsiye edilmesine karar verilmiştir. Bu önerimiz de cevapsız kalmıştır.

ACENTALAR KÖPRÜ İSTİYOR

Çünkü, ne otelci, tur operatörü, uçak şirketleri, ne özel sektör ne de insanlar uzun vadeli program yapamıyorlar. Önlerini göremiyorlar. Tur operatörü, 4 güne göre mi yoksa 9 güne göre mi otele, uçağa para yatırmalı? Uzun tatile göre otele para yatırır ama tatil uzamazsa, kullanmadığı günlerin parasını, hele ki yurtdışından geri alabilir mi? Parasını 4 güne göre yatırır da, tatil uzarsa aynı fiyata otelde yer bulur mu?

diğer ülkelerde Ponte, Puente, Bridge olarak adlandırılan bu “KÖPRÜ” tatilleri nasıl uygulanıyor? Eğer Paskalya gibi büyük bayramlar hafta içine gelir ve arada 2 veya 2,5 gün boşluk olursa, bunu tatillerine ekliyorlar. Ama 3 çalışma günü varsa eklemiyorlar. Tek günlük bayramlarda ise 1 gün ekliyorlar.

SÖMESTRE VE YAZ TATİLLERİ BÖLGELERE GÖRE AYRILMALI

Okul müfredatı yine 165 gün kalmak şartı ile, kimi yerde yaz tatilleri Mayıs’ta başlar, kimi yerde Ekim sonu biter. Yani yaz tatili 6 aya yayılır. Keza Sömestre tatilleri de; 1 Ocak’ta başlayan bölge de var, 1 Mart’ta biten de. Böylece 28 milyon öğrencinin farklı tarihlerde tatile çıkması sağlanarak, otel fiyatlarında bir günde 3 katı fiyat farklılıkları oluşmaz. İnsanlar 1/3’e varan fiyatlarla tatil yapar, okulların tatiline kadar boş kalan oteller, böylece doluluk yaşarlar.

YAZLIKLAR AĞIR VERGİLENDİRİLSİN

Türkiye’de yazlıklar, senede ortalama sadece 33 gün kullanılıyor. 11 ay boş. Ancak yazın 1,5 milyon, kışın 150.000 olan beldede, kamu personeli ve hizmetleri yaz kış 1,5 milyona göre istihdam ediliyor. Bu çok büyük israftır. Tüm dünyada, özellikle Turizm ülkelerinde 2. konut, yani yazlıkların vergisi normal evlerin 10 katıdır. Amaç kamu israfının önlenmesi ve belediyelere ek gelir sağlamaktır. Ancak ev sahipleri, bu ağır vergileri ödeyebilmek için ortalama 33 gün kullandıkları evlerini boş aylarda kiraya verirler. Böylece daha çok kişinin çok daha ucuza tatil yapmasının önü açılır.

ACENTA KOMİSYONLARI YÜKSELTİLMELİ.

Büyük Tur Operatörlerini bir araya getirip, halen %5’lerde olan satış komisyonları kademeli olarak önce %10 daha sonra %15’e çıkarılmalı

YURTDIŞI TURLAR KOMİTESİ YURTDIŞINA KONAN UÇAKLAR İÇİN ORTAK PAYLAŞIM SAYFASI AÇMALI.

Yaz aylarında, yılbaşı ve bayramlarda bir çok acenta ayrı ayrı uçak riskine girmektedir. Bu nedenle çoğu acenta ya uçağını ya kontenjanını dolduramamaktadır. İtalya’ya ben dahil 4 ayrı acentanın uçaklarını yarım yarım  doldurduklarını bilirim. Bu milli israftır. Önlemi ise; çatı birlik Türsab nezninde uçakların ve kontenjanların bildirilerek gerekirse paylaşıma açılmasıdır.

BANKALARIN ACENTALARDAN ALDIĞI POS  KOMİSYONLARI DÜŞÜRÜLMELİ.

Türsab’da Bir komisyon kurulup tüm bankalara tek tek gidilip Pos komisyonları düşürülmeli. Sadece IATA acentalara yapılan indirimler tüm acentalara uygulanmalı. Bu haksız rekabete yol açmaktadır.

ZORUNLU SİGORTANIN ADI “TÜRSAB SİGORTASI” OLSUN.

Çünkü normal seyahat sigortası ile karıştırılıyor.