TURİZM BAKANLIĞI GENELGESİ HAKKINDA;

TURİZM BAKANLIĞI GENELGESİ HAKKINDA;

Soruyorlar;
Oteller umulandan erken açıldı. Ne diyeceksiniz?

Bilim kurulu üyesi değiliz, Doktor hiç değiliz. Ancak bu ülkede sadece 100.000 çalışanı olan, kapalı ortamda saatler geçirilen AVM’ler açıldı. Sürekli müşteriyle temas eden Berberler, Kuaförler açıldı. Müsaadenizle 2.5 milyon istihdam sağlayan 52 sektöre kaynak sağlayan turizm sektörü ve ağırlıklı açık ortamda vakit geçirilen oteller de açılsın.  Not: Belirtelim, Türkiye’de oteller hiç kapanmadı, sadece şimdi faaliyete geçiyorlar.

Faaliyet genelgesi yayınlandı. Ne diyeceksiniz?

Bizler uluslararası tur operatörüyüz. Rekabet içerisinde olduğumuz İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan gibi ülkelerde hangi önlemler alınıyor, neler yapılıyor onları araştırıp, yurtdışı partnerlerimize soruyoruz, paylaşıyoruz.

Açıklanan genelgede belirtilen önlemler ile yurtdışındaki otellerin önlemleri arasında farklar var mı?  Açıklanan Genelge çok iyi düşünülmüş ancak az da olsa arada fark var.

Bakalım;

– Yurtdışındaki resortlarda, müşteri ile temas eden personelin sezon boyunca dışarıyla ilişkisi kesiliyor. Personel Resort lojmanında kalıyor.

Bizde ise, personel eğer servis yoksa toplu taşıma araçları ile işine gidip, gelecek.

– Yurtdışı büyük otellerde, Akşam yemeği saatlerinde yığılmayı önlemek amacı ile 18-20:00 ve 20-22:00 olarak 2 şift ile akşam yemek servisi yapılır. Mümkün olduğunca yemekler açık havada alınır.

– Yurtdışında Müşteri, akşam yemeğinde ne yiyeceğini kahvaltıda dağıtılan menü kartlarına işaretler. Akşam yemeği vakit kaybedilmeden hazırlanmış olarak masalara servis edilir.  Müşteri ek olarak banketten istediklerini seçebilir.

– Bizde, 50 çeşit peynirin, 20 çeşit yemeğin olduğu açık büfe eskisi gibi korunmak isteniyor. Tek fark müşterinin yemeği tek tek banketten seçip aşçının kendisine vermesi. Burada Cem Yılmaz’a çok malzeme çıkacaktır elbet !

Hesabımız şöyle; Türk müşterisi o mu bu mu deyip 100 çeşit yemeğe göz atıp, antipasta, salata, tatlı, içecek derken iyi niyetle 10 dakikası bankette geçecek. Bu, 500 müşteri için toplamda 5000 dakikaya (83 saat) ihtiyaç var demek. Bankette 10 aşçı aynı anda 10 müşteriye baksa bile 8 saate ihtiyaç var. Tabi müşteri, 500 kişilik otelde 1,5, 2m sosyal mesafeyi koruyarak, yüzlerce metrelik kuyruğu bitirmeyi başarırsa…  Yani bu durum pratikte zor gözüküyor. Ben otelci değilim. Sahadaki otelcilerin görüşü bu. Makul çözüm ise; banketlerde salata dahil her şeyin paket servis haline getirilmesi. Müşterinin de tepsiyle geçerken istediği paketi seçip alıp gitmesi…

Bunların dışında;

– Yurtdışında otellerde restoran girişleri ve çıkışları ayrı kapılardan yapılıyor. Genelgede böyle bir ayırım yok. Restoran giriş-çıkışları çoğunlukla aynı kapıdan yapılıyor. eni 2, 3 metre enindeki kapıda 500 kişinin geliş-gidiş sirkülasyonunu düşünün…

– Genelgede “Yemek servisi verilen masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir” denmiş. Restoranda maskesiz olarak masaya oturuş kalkışta yanımızdakilerle mesafe neredeyse sıfır olacak. Araya bir de garsonun girip çıktığını düşünelim… Şezlonglar için de verilen 1,5m kuralı yeterli değil.  Şezlong giriş çıkışlarında bu mesafe neredeyse sıfırlanır.

–  “Havuz suyunun, havuz ve plaj çevresinin temizliği ve hijyeni azami ölçüde sağlanır” denmiş ama havuzun büyüklüğüne göre kaç kişi girebilir belirtilmemiş. Plajların da yoğun saatleri için bir düzenleme henüz yok.

– Genelgede;   “Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir” demiş. Yurtdışında servis için sadece servis arabaları kullanılıyor. Müşteri garsonun getirdiği servis arabasından yiyeceğini içeceğini kendisi alıyor.

– Genelgede ” Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılır” denmiş. Mümkünse hepsi tek kullanımlık olmalı. Aksi takdirde sadece tuzluk temizlemeye 1 kişi konuşlandırılmalı.

– Genelgede; “Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları sık sık temizlenir, dezenfekte edilir” denmiş. Ancak, genelgede geçen Sık sık kelimesi “relatif” yani göreceli. Bu, Umumi tuvaletlerde “her kullanımdan sonra dezenfekte edilir” olarak değiştirilmeli. Bu durum zor ise, genel kullanım kapatılır. Her müşteri ihtiyacını kendi odasında giderir.

– “Covid-19 teşhisi konan müşteri veya personel odasının havlu, nevresim, yastık ve çarşafları ayrı toplanır ve ayrı yıkanması sağlanır” deniyor. Ben bu cümleden “Covid-19’lu hasta müşteri hala otelde kalabilir” olarak anlıyorum.

Bunlar düzeltilebilirse  insanlar daha gönül rahatlığı ile otellere gideceklerdir düşüncesindeyim.

TÜM MESLEKTAŞLARIMIZA HAYIRLI BİR SEZON DİLİYORUZ…

Fotoğraflar; Rimini, Ravenna (İtalya), Santorini (Yunanistan) ve St.Tropez – Fransa’dan alınmıştır.