DUBAI
Londra’dayken içim dışım “Mind The Gap“, Dubai’de “Al Bab-u Yuğlak“…
Yazılışı bu değil ama ben böyle anladım. 6 gün sabah – öğlen – akşam Metro ile dolaşınca içim dışım Al Bab-u Yuğlak. Yani “kapı kapanıyor”
Dubai’de ulaşım kolay. Havaalanından neredeyse Abu-Dhabi
Dedim ya yapay Palmiye adasında Atlantis otelde kaldık. Mükemmel plajı ve aqua parkı var. Adamlar otelin içine deniz yapmışlar. Onlar akvaryum diyorlar ama içinde balina yüzen suya Okyanus demediğime şükür. Bu yapay adalardan şimdi birtane daha yapıyorlar. Şekil Dünya haritası. Şimdiden dünyanın sayılı zenginleri evlerinin siparişlerini vermişler bile. Türkiye ise adı bende saklı 3 zenginimize satılmış.
Dubai’de yönetim emirlik, Emir’de bizim Başbakanın kankası şeyh Muhammed Bin Raşid El Mahdum. Her yerde kendisinin, babasının, kardeşinin resimleri asılı. Barda bile. Yani otele onunla giriyorsunuz, sokaklarda onunla geziyorsunuz, yemeğinizi onunla yiyorsunuz, içkinizi onunla içip adeta onunla birlikte dansediyorsunuz. Şükür otelin yatak odalarında El Makdum yoktu. Başbakan dedim de aklıma geldi. Palmiye adasında 2.büyük otel daha açılıyor. Kriz dolayısı ile biraz gecikme olacak. Bir Türk’ün oteli bu. Rixos oteller zincirine ait. Adı büyük ihtimalle “House of Ottoman” olacak. Benim hoşuma gitti açıkçası. Antalya’ya sığmamaya başladı otelcilerimiz.
Emir herşeyin “en” ini yapmakta kararlı. En lüks otel, en lüks yapay ada, en yüksek bina, en lüks arabalar, limuzinler, en modern insansız metro, en büyük akvaryum, en lüks barlar, denizin altında restaurantlar, gökdelenin üstünde tenis kortları ve işin ilginçi birçoğu “arap yağı bol bulmuş” dedirtmiyor. Bazı abartılar olmasına rağmen. Ör. Dubai çölünün (şehrin) ortasında kapalı bir kayak merkezi var, İsviçre kayak merkezlerinin minyatürü. İçinde Liftler, Snowboard ve çocuklar için kızak pisti dahi var. Bütün otobüs durakları ise klimalı. Burj El Arab otelinde tüm odalar dubleks, çerçeveler ve armatürler altın kaplama, tuvaletlerde de kolonya yerine marka parfüm var, yatak odası tavanı ayna… Kısaca evet, Dubai bir Arap ülkesi ama sistem İngiliz. 7 Arap emirliğinden biri olan Dubai’de yerli halkın nüfusu %10’u geçmiyor. Diğerleri 72 milletten. Ağırlıklı olarak, hizmetçiler Filipinli, inşaat işçileri Pakistanlı, elektronikçiler Hintli, Ceo’lar İngiliz, Genel Müdürler Hollanda, Fransa, Amerikalı, mühendisler Japon, Kore, Türk. Yerli halk çalışmıyor. Peki nasıl para kazanıyor? İşyerleri mi var? İşverenler mi? Hayır! Kefiller.. Ne?… Kefil. Yani; Dubai’de bir iş yapmak istersen Dubai’li bir kefile ihtiyacın var. Ya da ortak diyelim. Ama sadece lafta ve imzada. Senede bir kez attıkları bu tek imza için aldıkları para 30.000 USD dan başlıyor. Eh.. 40-50 imza atan Dubai’li var.. Ne zor iş ama.. Sonra’da derlerki arabın aklı fikri oynaşta. Nasıl olmasın ki? Kocan ne iş yapıyo? İmza atıyo… Sonra? sonra ne?…
Dubai, gece çıkmaktan, kadın başına dolaşmaktan asla korkmayacağınız kadar güvenli bir yer. Suç oranı sıfıra yakın. Çünkü çok ağır yaptırımları var.
Gece eğlencesi, restaurantlar ve alışveriş için adresler,
Restaurants:
The Meat Company Steak House, Madinat Jumeirah Dubai Tel: 971 4 366 8888 / Moroccan Restaurant Tagine, Royal Mirage Hotel / Toscana Tuscany Restaurant / Al Kasr , Dubai Marine Beach
Bar & Night Clubs:
Buddha Bar, Dubai Marina, Grosvenor House Dubai / 360 Disco ( Jumeirah Beach Hotel) / Boudoir gece klubü, Dubai Marine Beach / Sho Cho / aperitif içki için, Dubai Marine Beach Carter’s / yine aparetif içki için Pyramids Wafi City Tri Logy / Night Club, Medinat Jumeriah Souk / Kasbar oriental club, Royal Mirage Hotel Dubai / Zinc disco, Shk Zayed Road / Peppermint Club night club (Sadece Cuma akşamları açık, 24:00’ten sonra), Fairmont Hotel / Barasti Bar ( Le Meridian Mina Seyahi), Malecon ( Cuban Bar, Sho Cho Bar ( Dubai Marine Beach Resort & Spa), New Asia ( Ruffles Hotel), Sanctuary Disco (Atlantis The Palm Hotel). Ha illa geceyi happy-end bitireceğim diyorsanız rota Hyatt Regency otelinin diskosu.
Alışveriş Merkezleri
Emirates Mall, Souk Madinat Jumeirah (mutlaka görmeniz gerekiyor), Madinat Jumeirah Dubai, Mercato Mall, Burjuman
Dubai;
Arap Yarımadası’ndaki yedi tane BAE emirliği’nden biridir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük ikinci emirliği olmasına karşın en lüks ve en çağdaş olanıdır. Son 20 yılda bu topraklardan petrol çıkarılmaya başlamasıyla Dubai’nin yapısı değişmeye başlar. Buna karşılık gelirin %8’ini petrol oluşturur, bunda bölgenin finans ve iktisat merkezi olması büyük rol oynar. Gümrüksüz devasa alışveriş merkezleri burayı kısa zamanda alışveriş cenneti yapmıştır. Çünkü vergi ve KDV yoktur.
Bölgenin ticaret başkenti olma yolunda ilerleyen Dubai, 2000’li yıllar da büyük projeler ile dünyaya adını duyuran şehir olmuştur ve şu an bölgenin en önemli ticaret ve turizm başkentidir.
Bugünkü Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Mahdum ve babası Şeyh Mahdum Bin Raşid El Mahdum son 20 yılda Dubai’nin önde gelen finans, turizm ve emlak merkezi olması için yürüttğü çalışmalarla Dubai’yi dünya çapında üne kavuşturmuşlardır. Yabancı yatırım çekmek için yurtdışında ofisler açılıp büyük çaplı tanıtımlar yapmışlar, Palmiye Adası, Dünya Projesi, Dubai Kuleleri, Burj El Arap oteli, liman ve havaalanı gibi sıra dışı inşaat projeleri için dev yatırımlar yapmışlardır. Lüks oteller paralı turisti Dubai’ye çekerken inşa edilen lüks villalar ve dev inşaat projeleri de yabancı yatırımcıyı cezbetmiştir.
Şehrin başlıca bölgeleri ise Jumeriah ve Deira’dır. Şehir dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Şehirde lüks oteller bulunmaktadır ve Dünya’nın en ünlü şarkıcıları şehirde konser vermekte, büyük ödüllü tenis turnuvaları, at yarışları düzenlenmektedir. Nüfüs 1.200.000 olup bunun sadece 100.000 i yerli halktır.
199 euro’dan itibaren 4 günlük Dubai turlarımız için http://www.baracuda.com.tr/yurtdisi/dubai.3nt.airarabia.f.e..htm