DAVUT GÜNAYDIN SEÇİMİ KAZANIRDI
TÜRSAB SEÇİMLERİ HAKKINDA…
* İlk ben adaylığımı açıkladım. Diğerleri benden sonra. Birleşilecekse ben başkan olmalıyım.
* Ben zaten senelerdir Türsab’ın içindeyim. Türsab’ı en iyi ben bilirim. Birleşilecek ise, benim başkanlığımın altında olmalı.
* Valla üyeler kendileri bilirler. Beni seçmezler ise kaybeden ben olmam…
* Yaşıma hürmeten herkes benim başkanlığımda birleşsin…
Tüm muhalif adaylar böyle mi düşünüyorlar acaba?
Adayların hepsi arkadaşım, dostum, kardeşim hatta iş partnerim. Bakıyorum da hiçbiri burnundan kıl aldırmıyor. Özgüven güzel bir şey aslında. Ama karşılarında matematik denen bir gerçek var. Benim görüşüme göre, ki bu güne kadar milim şaşmadı; an itibarı ile Firuz Bağlıkaya kullanılacak oyların net %40’ını alır. Bu da seçimi kazanması için yeterli bir orandır. Peki diğer 4-6 aday? Şimdi isim vererek kimseyi rencide etmeyeyim, Ancak diğer adayların oy ortalamaları %10. En yükseği, bugün seçim olsa oyların %15’ini ancak alır ama aralarında %3’ü, 5’i bile zor toparlayacak aday var. Peki, bu durumda muhalif adayların oy oranlarının toplamı nedir? Toplasan %45’i bir tık geçer. Bir de kararsızlar var tabi.
Yani, muhalefet kazanmak istiyorsa “birleşme şart”. İçlerinden biri yan çizse seçimi Firuz Bağlıkaya kazanır. O da bunun farkında. Bu nedenle işi sıkı tutuyor. Muhaliflere kanca atıyor. Yılmadan yorulmadan tüm imkanlarını hatta zaman zaman Türsab’ın imkanlarını kullanarak Türkiye’yi adım adım dolaşıyor. Türsab’ın maaşlı elemanlarını bile seçim için kullanıyor, onları da seçim gezilerinde yanında götürüyor. Bazıları eleştirince “yeme-içme-yatma parasını ben ödüyorum” diyor ama o Türsab memurlarının maaşlarını tüm acentaların ödediğini, seçim gezisinde bulunduğu her günün, her dakikanın parasının acentaların cebinden çıktığını hesap etmiyor. Buna Türsab TV çalışanlar dahil.
DAVUT GÜNAYDIN KAZANIRDI…
Seçim çalışmalarının başında el üstünde tutulan Davut Günaydın yavaş yavaş kadrajın dışına çıkarılmaya başlandı. İlk zamanlarda yapılan seçim gezilerinde sürekli başkanın yanında poz veren Günaydın, önce başkanın 2 yanına, sonra kadrajın en sonuna, nihayet kadrajdan çıkarılmaya başlandı. Artık onu, her 3 toplu resimden birinde, en arka sıralardan objektiflere gülümserken görebiliyoruz. Benim tanıdığım Davut Günaydın ikinci Hasan Erdem olayı yaşamamak için gerekli önlemleri almıştır. Onun mutlaka bir “B planı” mevcuttur.
Kesinlikle iddia ediyorum, bu zaman Davut Günaydın, seçimlere kendi iradesi ile katılmak için en güzel fırsatı kaçırdı. Bir daha böyle bir fırsat ayağına gelir mi bilemem. Bir kere tepki nedeniyle Bağlıkaya’nın oyları %35-40 eridi. Tarafsızlar da 5 senede ne yaptılar ki diyorlar, ikincisi muhalefet adayları, gerçekten umulanı tam veremediler veremiyorlar. Davut gerek bilgisi, görgüsü, tecrübesi, eğitimi, Türsab’ı tanıması, yabancı dil bilgisi ile muhalefet adaylarına bir Çatı olabilirdi. Bu durumda %65-35 gibi ezici bir oy çokluğu ile seçimleri kazanırdı. Ama o, sadece yönetime girmek adına işin kolayını seçti. Ancak durum o kadar açık ki, Eğer Bağlıkaya meclise giremezse Davut’un yönetimde işi zor. Görünen köy kılavuz istemez. Nasıl şimdi yavaş yavaş kadrajdan çıkarıldı, Bağlıkaya kalırsa o da altı ay, bir seneye kalmaz kendisini dışarıda bulur. Malumunuz 30 senedir ne dediysem çıktı. Bu da böyle…
Not: Sn.Bağlıkaya bu yazıdan sonra gözü korkarak Sevgili Davut’u yine kadraja alacaktır o ayrı… Bu tür “Göz korkusu” Türsab siyasetinde çok sık görülmüştür.
Peki muhalefet cephesinde durum nedir? Ali Bilir ile Tamer Çiçek birleşme konusunda görüşmüşlerdi. Ancak bir başka duyuma göre; Bağlıkaya da Tamer Çiçek’le görüşmek istemiş. Diğer adaylar ise başkanlık konusunda henüz bir ödün vermek istemiyorlar.
ÇATI ADAY;
Bu durumda, adayların hepsini bir potada toplayabilecek Çatı Aday en mantıklı çözüm gibi gözüküyor. Yani kimsenin itiraz edemeyeceği, sektörün en saygın kişilerinden biri Çatı Aday olarak tüm muhalefet adaylarını birleştirir. Seçimi kazandıktan ve Firuz Bağlıkaya’nın adaylık ihtimalinin kalmadığından emin olduktan kısa süre sonra, erken seçim kararı alır.
Ama ya böyle biri bulunamazsa… ki nitekim kimsenin hayır diyemeyeceği, çatı aday olabilecek kişi sayısı bu sektörde 2 veya 3 kişi. Bildiğimiz kadarıyla onlarla yapılan görüşmelerde, bu güne kadar olumlu bir sonuç çıkmadı. Çatı adayların niyetleri olsa da, ya sağlık sorunlarını bahane etmişler veya yenilirlerse bugünkü konum ve prestijlerini kaybetmekten korkuyorlar.
ÇARE, EŞ BAŞKANLIK.
Eğer çatı aday bulunamazsa bu kez “Eş Başkanlık” sistemi ile çare bulunabilir. Yönetmelikte böyle bir şey gözükmese de demokrasiler, buna da çare bulur.
Peki ya bunlardan hiçbiri olmaz ve Firuz Bağlıkaya tekrar başkan seçilirse ne olur?
ŞAPKA ÇIKARTILIR..!
Ben dahil, kimsenin sonuçlara itiraz ve yönetimi şikayet etmeye hakkı yoktur. İtirazı olana da “Kendiniz ettiniz kendiniz buldunuz” denir ve seçilene şapka çıkartılır. Hele, seçime bile gelmeyip şikayet edenlere, birleşmeye karşı çıkanlara “yaa bi gidin” denir.
Seçimlerin yoğun katılımlı, sorunsuz ve demokratik geçmesi dileklerimizle. Güzel, bereketli, sağlıklı günlere Sevgili Dostlar.
*Seçimler hakkında tüm yorumlarımız bu haftaki “Dilin Kemiği Yok” programında; Lütfen linke tıklayıp, abone olup izleyiniz https://youtu.be/ulY57D7F9lE
Saygılarımla
Cem Polatoğlu