ARJANTiN / BUENOS AiRES – IGUAZU 2

BUENOS AiRES
Artık THY ile Güney Amerika çok daha yakın. THY direkt uçuyor. Buenos Aires’e iniş gece. Otelimiz 18 Eylül Caddesinde. Buranın Bağdat Caddesi. Arjantinli rehberin tehlikeli olur uyarılarına rağmen bavulumu odama atıp hemen kısa bir çevre gezisi yapıyorum. İlk dikkatimi çeken, geceleri caddede uyuyan kimsesiz sokak çocukları. Hikayeleri hazin. Bir çoğu fahişelerin veya gayrimeşru ilişkilerin istenmeyen çocukları. Ülke Katolik. Dine göre doğum kontrolü yasak. Hesap kaçtı mı çocuk geliyor. O da sokağa. Nasıl mı geçiniyorlar? Tabii ki dilenerek veya çalarak. Taktikleri korkunç, tenhada gözüne kestirdikleri kurbanlarına 15-20 çocuk Piranha’lar gibi saldırıp soyuyorlar. Geçtiğimiz senelerde bir ay içerisinde yüzlerce sokak çocuğu, başlarından susturucu ile vurulmuş olarak bulundu. İpin öbür ucundan ülkenin istihbarat teşkilatın eski elemanları çıktı. Konu örtbas edildi. Ama bir de çocukları faşist dönemde kaybolan (30.000 kişi) Mayıs anneleri var ki, 40 senedir kimse onları unutamıyor. Başlarında matemi temsil eden beyaz başörtüsü olan Anneler, her Perşembe günü saat 15:00’de Plazo Mayo’da (Mayıs meydanı) ellerinde resimler meydanı turluyorlar. Turluyorlar, çünkü bu hareket faşizm döneminden kalma bir alışkanlık. Faşist dönemde bırakın konuşmayı, 2 kişinin yan yana durması bile yasakmış. Herkes yürüyerek konuşur muhabbet edermiş.

Buenos Aires’de hayat Flamingo caddesinde akıyor. Bizim İstiklal Caddesi benzeri diyebiliriz. Lüks mağazalar, şık restoranlar, cafe’ler, yan sokaklarda eğlence mekanları, striptiz show’lar ve hatta genelevler bu caddede. Bu caddenin bir ilginç yanı da her türlü ama her türlü animasyonun kadınlara da yönelik olması.

Arjantin’e gelip de Tango seyretmemek olmaz. Peki nerede? Tortone Cafe’de. Tabi rezervasyon yapmadı iseniz yaklaşık 2 saatlik kuyruk sizi bekliyor. Bir diğer Tango mekanı ise Eski Futbolcu Maradona’nın mahallesi “La Boca”. Burada evler teneke. Yani gecekondu mahallesi. Duvarlar rengarenk grafitilerle süslenmiş. Mahalle bizim Sulukulenin latin, insanları ise bizde kapı gıcırtısına göbek atanların Tango versiyonu. Çoluk çocuk herkes sokakta Tango yapıyor. Kimi zevk için kimi bir restorana bağlı olarak kimi de mendil açıp para kazanmak için. Ünlü Boca Juniors klübü de bu mahallede. Stadlarında yazdığı şu cümle size hiç yabancı gelmeyecek. “La Republica de Boca Juniors”. Yani BOCA JUNiORS CUMHURiYETi Renkleri ise sarı-lacivert.

Recoleta Mezarlığı ve Evita;

Dünyanın en güzel mezarlığı buradadır. Eski Arjantin Başkanı Juan Domingo Perón’un ikinci olan Arjantin halkının çok sevdiği şahsiyet hatta halk kahramanı María Eva Duarte de Perón, yani EVİTA burada yatmaktadır. Recoleta’da Aile mezarlıkları 1 milyon dolara alıcı bulmaktadır. Buenos Aires’in eğlence merkezi de bu mezarlığın çevresindedir.

İGUAZU ŞELALELERİ;

İguazu yerli Guarani dilinde Büyük su anlamına gelir. Toplam genişliği 2700 km ile dünyanın en geniş şelaleleridir. Arjantin ve Brezilya arasında sınır teşkil eder. Bu şelaleler yaklaşık 80 metreden aşağıya düşer ve Parana nehrinde “Şeytan Gırtlağı”nda birleşirler. Dünya’nın 8. harikası olarak kabul edilen Şelaleler UNESCO tarafından “Dünya mirası” listesine alınmıştır. Arjantin tarafındaki şehrin adı Puerto Iguazu’dan Brezilya tarafındaki şehir “Foz de Iguacu” ya oradan da Paraguay’a günübirlik geçmek mümkündür.

Ülke detayları hep yazılarımın en altındadır. Ancak gözüme çarpan ufak detaylar şunlardı;

– Hiç bir yerde Türk Malı göremedim. Artık uzaklık bahane olmamalı. Hollandalısı, Amerikalısı hatta İran’ı bu ülkeye mal satıyorsa nerde bizim Ülkerler, Şişecamlar, BEKO’lar? Oysa ben onları Yemen’den Fas’a, G.Afrika’dan Vietnam’a birçok yerde görmüştüm.

– Damak zevkleri aşağı yukarı bizlerle aynı. Ancak eğer Arjantin Biftek ısmarlarda iyi pişmiş demezseniz, yumruk kalınlığında dışı pişmiş görünen bifteğe çatalınızı batırdığınızda 4 delikten petrol gibi kan fışkırıyor.

– Otobüslerde tekerlekleri şişirmek için direkt kompresörden bir boru tekere giriyor. Gerektiğinde tek düğme ile şişiriyorsunuz. Benzinciye gitmek yok.

– Ülke krizde. Bu nedenle Karaborsa döviz piyasası oluşmuş. Fark resmi kur ile %35-50 arasında. Turistler için tehlikesi; Peso yerine değeri çok daha düşük olan diğer Latin Ülkeleri paraları veya sahte Peso ile aldatılmanızdır.

– ABD’nin arka bahçesinde tabii ki Dolar hakim. Yanınızda çok sayıda 1 dolarlıklar bulundurun. Göreceksiniz, her yerde lazım olacak..

– Emin olmadığınız yerlerde kredi kartı kullanmayın. Çift çekilebilir veya kopyalanabilir. Üstelik resmi banka kurundan işlem görüldüğü için %30-35 daha fazla para ödersiniz.

– Türk olduğunuzu söylediğinizde sizi ilk etapta Arap zannedecekler. Çünkü G.Amerikalılar için Turco yani Türk, Osmanlı dağılırken savaştan kaçıp buralara yerleşen araplardır. Neyse ki Türk dizileri bu ülkeye de ayak bastı da imajımız biraz düzeldi.

– Takı takmayın, kapalı su için, zoom’lu kamera bulundurun, topuklu ayakkabıyı unutun, cüzdanı, cep telefonunu sağlama alın. Geceleri en az 4 kişilik gruplar halinde dışarı çıkın. Çok tehlikeli olmasa da kötü niyetlileri kaşımaya gerek yok.

– Amazon bölgesine gidecekler mutlaka sarı humma aşısı yaptırsın. Yükseklik hapı bulundurun.

– Soğuk dönemde giderseniz; Üşümemenin en pratik yolu 3 t-shirt’ü üst-üste giymektir. Sizi kazak yükünden de kurtarır.

ARJANTİN KISA BİLGİLER;

ARJANTİN, Latince ‘’Argentum’’ yani G ümüş kelimesinden gelir. İspanyol kolonicilerinin bu topraklarda bulmayı umduğu madenin ne olduğu ülkenin isminden de açıkça anlaşılabilir. Ülkede yaşayanların çoğu İspanyol ve İtalyan göçmenlerin torunlarıdır. Başkent: Buenos Aires, Nüfus: 43 milyon (2013), Dini; %93 Hristiyan Katolik. Para birimi: Arjantin Pesosu, Resmi dili: İspanyolca. Komşuları; Şili, Bolivya, Paraguay, Brezilya ve Uruguay’dır. 1536’da Arjantin’e gelen İspanyollar bugün Buenos Aires olarak bilinen yerde ilk koloniyi kurmuşlar. 1806’da İngilizler işgal etmişler. 1812’de bağımsızlığını kazandı. Darbeler ülkesi Arjantinde 1930’dan bu yana hiçbir sivil idare 6 seneden fazla iktidarda kalamamış. 1819 yılından bu yana 46 devlet başkanından sadece ikisi, askeri darbesiz seçimle görevini devir-teslim etmiştir.

Resimler için Link : https://www.facebook.com/cem.polatoglu.7/media_set?set=a.1011195288904722.1073741862.100000427829346&type=1