To Whom It may concern; Çuvaldızı kendimize batıralım…

“İlgili” Meslektaşlarıma;

Kim bu “ilgili”? 
Hani İngilizce dilekçede kime yazdığını belirtmezsen başına “To whom it may concern” yazarsın ya.  İşte ben de bu yazıyı o ilgili’ye yazıyorum. İster alır bu yazıyı aklının bir köşesine koyar, isterse okumadan “delete” tuşuna basar.

Hatırlarsanız bir süredir Türsab TOAR komitesinde çalışıyorum. (Tüketici – Otel – Acenta – Rehber İlişkileri Komitesi). Geçenlerde Turizm tüketicilerine yönelik bir yazı yazmış ve iğneyi bazı şikayetçilere batırmıştım.

Örnek; Adamın oteli değişmiş ama 6 sayfalık şikayet dilekçesinde 10 ayrı hikaye yazıyor v.s.

Şimdi çuvaldız zamanı. 
Meslektaşlarımızın tüketicilerden gelen şikayetlere verdiği cevaplara bir göz atalım;

Örnek;
– Tüketici iyi niyetle önce acentaya müracaat etmiş. Çözülmemiş iş. Müşteri de Toar’a şikayet ediyor.

Acenta yazmış;
Bu konuyu size bir kez daha anlatmamıza vesile olduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız bu kez…

Meali; Sana kaç defa anlattık ama demek ki kafa basmamış. Bak iyi dinle, bir daha anlatıyorum.

Ör; 6 gecelik Çin turu. Fiyat 2000 euro. Programda Shangai 2 gece ancak 1 gece kalmışlar. 
Acentadan cevap; Otelin bedeli 50 euro’dur. Şirketimizce bu meblağın iadesine karar verilmiştir.

Lütfetmişler. O zaman 6 geceyi de iptal et. Çin’de müşteriye toprağı öptür geri getir. 2000 euro’yu cebine at. 6×50: 300 euro iade et.

Ör; Tüketici turdan bir ay önce vize evraklarını teslim etmiş. Ancak acenta ve/veya vizeci evrakları  konsolosluğa zamanında teslim etmemiş. Vize tur kalktıktan sonra verilmiş.

Cevap; Acenta olarak vizeden sorumlu değiliz.

Yok öyle şey. Zamanında evrakları teslim etseydin müşterin tura giderdi. Vize alınamaz yani “red” yerse sen sorumlu değilsin.

Ör; Benzeri olay; “A” firması “B” firmasının turunu satmış. Müşteri zamanında evrakları verdiği halde vize yetişmemiş. Elbette müşteri bize A’yi şikayet ediyor.

Cevap; Ben bu turu “B” firmasından aldım. Sorumlu onlar. Parayı B ödesin.
Olmaz. Turu satarken bu turu kendi adına sat, sıkışınca turu “B” den aldım de. Müşteri ne tanır “B” firmasını. Sen turu “B” adına ve “B” evraklarıyla mı sattın? Hayır. Ödeyeceksin o zaman parayı. Sonra git “B” ile aranda ne “ticari” sorun varsa mahkemede çöz. Not; Bu durumda turda ayıplı hizmet de olsa sorumlu “A” firmasıdır.

Ör; İtalya turu satmışlar. Verona şehir turu dahil. O program yürümeyince müşteriyi içinde Verona şehir turu olmayan benzeri İtalya turuna aktarmışlar. Müşteriye bilgi de verilmemiş, değişikliği kabul ettiğine dair imza da yok. Durumu turda öğrenen müşteri şikayet ediyor.

Cevap; Verona ekstra turu listemizde 20 euro. Şirketimiz 20 euro iadeye karar vermiştir. Yanlış. Müşteri “ben sadece Verona turu için geldim” dese haklı.

Daha oynarım da “yerim dar” demiş gelin hanım. Biz de şimdilik öyle diyelim…

Saygılarımla