DİN TURİZMİ – iSLAMi TURiZM – HELAL TURiZM

iSLAMi TURiZM – HELAL TURiZM – MUSLIM FRIENDLY TOURiSM – MÜSLÜMAN DOSTU TURiZM

Turizmde işlerin kötüye gitmesi Turizmcileri alternatif turizm arayışına sevk ediyor. Geçenlerde bu arayışla ilintili bir haber okudum. Türkiye, yeni bir turizm çeşidine yöneliyormuş; adına da “İslami Turizm, Helal Turizm, Muslim Friendly Tourism yani Müslüman Dostu Turizm “ koymuşlar.

Bi dakika dostlar. Burası Türkiye.

Bu ülkede, İnanç Turizmi derseniz anlarım. Kadın Erkek havuzlarının ayrı olduğu Muhafazakar otelleri anlarım. Ama Türkiye’de İslami Turizm, Helal Turizm, Muslim Friendly Tourism yani Müslüman Dostu Turizm derseniz “Bir dakika durun” derim.

İslami Turizm, Muslim Friendly Tourism yapmak isteyenleri, yani; İslam ülkelerinden turist getirmeye çalışan Budist, Hindu, Hıristiyan veya nüfusunun bir kısmı Müslüman olan ülkeleri biliyoruz. Onların ülkelerindeki otellerde, tesislerde Etler, Tavuklar İslami usule göre kesilmemiştir, yemeklerinde, sucuklarında domuz veya domuz ürünleri kullanılmaktadır. Onlar adıyla sanıyla “İslami Turizm” yaparak bazı tesislerinde İslami kuralların geçerli olduğunu, o otellerde Etlerin, Tavukların İslami usullere göre kesildiğini, hiçbir ürününde domuz eti kullanılmadığını falan vurgulamak isterler. Bu nedenle ülkelerindeki diğer turizm çeşitlerinden, bölge ve otellerinden ayırmak için “ İslami Turizm, Muslim Friendly Tourism” adını kullanırlar.

Bizde böyle bir sorun yok ki. Biz neden “İslami Turizm” adı altında turizm yapalım?. Bu memlekette sokakta Domuz mu kesiliyor? Hayır. Domuz döneri mi yeniyor? Hayır. Tavuklar, Hayvanlar İslami usule göre değil de iğne ile mi öldürülüyor? Hayır. Sucuğumuz, Salamımız Domuz eti mi içeriyor? O da değil.

O halde neyin İslami Turizmini, kimin Muslim Friendly Toruism‘ini yapacağız? Bu tür yanlış kavramlar çok tehlikelidir. Yurtdışına yanlış imaj verir. “Demek ki Türkiye bir domuz ülkesi, demek ki Türkiye İslami kuralların uygulanmadığı ülke” imajı verir ki, bu çok tehlikelidir.

Bu nedenle diyoruz ki. AMAN DİKKAT ! Türkiye’de İSLAMİ TURİZM kavramı yoktur!. Çünkü buna gerek yoktur. Bu kavramı kullanmayalım. Ülke nüfusumuzun %95 i zaten Müslümandır. Bu ülkede Otellerde Domuz eti verilmez, Bu ülkede sokakta Domuz yenmez, Tüm hayvanlar İslami kurallara göre kesilir.

NOKTA !.

Tekrar edelim, Üstüne basalım; Bu ülkede İSLAMİ TURİZM’e gerek yoktur. Müslümanlar zaten bu ülkenin her bir karış toprağında, her bir şehrinde ve otelinde İslami şartlara uygun yer, içer, yaşar ve ibadetlerini yaparlar.

—————————

Nedense insanların dini ihtiyaçlarına yönelik yapılan turlarda pek topa girmedim.İncoming yaparken de kendi aramızda “papaz turları” diye adlandırdığımız

Dünya genelinde inanç turizmine yılda yaklaşık 300 milyon kişi katılmaktadır. Bu kişiler toplam 18 milyar dolar harcama yapmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de inanç turizmine duyulan ilgi ve talep dikkat çekmektedir. ülkemizde, Semavi dinlere mensup Musevi, Hıristiyan ve Müslümanlar için birçok önemli merkez bulunmaktadır.

Brahmanlık’ta Benares, İslamiyet’te Mekke ve Medine, Hıristiyanlıkta Kudüs, Roma ve Efes, Musevilikte yine Kudüs, kutsal mekânlar olarak en çok ziyaret edilen başlıca merkezlerdir. Musevilerin Noel’de Kudüsteki Ağlama Duvarını ziyaret etmeleri, Hıristiyanların Vatikan’da Papa’nın yönetiminde 24 Aralık’tan itibaren bir hafta süren Noel ibadetleri Hindu dininde günahlarından arınmak için Ganj nehri sularındaki toplu ibadetleri

İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik için önem arz eden başlıca merkezlerinin yanı sıra semavi dinlerin Türkiye’de ortak arz kaynakları da bulunmaktadır. Bunlar; Ağrı dağı, Ashabı Kehf (Yedi Uyurlar) mağarası, Halil-i Rahman camii ve Balıklı göl, Hz. Eyüp mağarasıdır. Belirlenen merkezler: Hatay-Merkez: St. Pierre Anıt Müzesi, İçel-Tarsus: St. Paul Anıt Müzesi, İzmir-Selçuk: Meryem Ana Evi, Antalya-Demre: St. Nicola Kilisesi, Bursa-İznik: Ayasofya Camii, Denizli-Pamukkale: Laodikya Antik kenti, Nevşehir-Derinkuyu: Ortodoks kilisesi, Isparta-Yalvaç: Psidia Antik Kenti, Manisa-Sard: Sard Sinagogu, Alaşehir: Alaşehir Kilisesi, Akhisar: Akhisar Kilisesi