81 İL’E 81 BYK (BTK)

Yo hayır. Şaka yapmıyorum;

Bir konuda da değerli fikirlerinizi almak isterim;

Doğu Karadeniz BYK diyoruz. Peki ARTVİN- BAYBURT- GİRESUN- GÜMÜŞHANE- TRABZON- RİZE’nin dertleri, problemleri, ihtiyaçları hepsinin aynı mı?

Kuzey Anadolu BYK diyoruz, ERZURUM- KARS- AĞRI- ERZİNCAN- ARDAHAN- IĞDIR’ın dertleri birbirine benzer mi?

Orta Anadolu BYK diyoruz da ANKARA- KIRIKKALE – YOZGAT- KASTAMONU- ÇORUM- KARABÜK- BARTIN- ÇANKIRI’nın problemleri birbirine benzer mi?

Benzemez. Onu bırakın aynı il içerisinde Antalya, Kaş, Fethiye’nin problemleri benzer mi?. Her ilin BYK’sı ayrı olsun, ile bağlı “belde, yöre” çalışma kurulları oluşsun, hepsi genel merkeze direkt bağlı olarak problemlerini tek elden anlatabilsin.

E ama zaten  BYK’ların masrafları belimizi büküyor. Bunu nasıl 81’e çıkartalım?

İşte bu doğru. Kaba bir hesap yapalım. Binası bize ait olmayan BYK’ların Kirası, Apartman masrafı, Stopajı, Elemanı, Elemanın sigortası vs masrafı, Elektriği, Suyu, İnterneti, Eşyası, Çayı, Kahvesi, gittisi geldisi, hatta bazı BYK’ların arabası, şoförü, arabasının masrafı ortalama 20-25.000 TL’yi buluyormuş. Bence bu BYK’ların mülkü bizim olsa bile kiralıkmış gibi hesap edersek 25.000 X 39 BYK = ayda 975.000 TL masraf yapar. Senelik Türsab’a maliyeti ise 975.000 X 12 = 11.700.000 TL.  Kısaca yılda 12 Milyon TL.

SORULARIN  ÇÖZÜMLERİ;

– Mevcut BYK binaları elden çıkartılmalı,

– BYK’lar bir çok sivil toplum örgütü gibi her 15 günde bir şehrin anlaşmalı otelinde toplantı yapmalı. Bu konuda Türsab üyelerine yardımcı olmayacak otel yoktur.

– 2 senede bir şehrin Seyahat Acentaları tarafından seçilen BYK Başkanının ofisi resmi adres olarak gözükecektir.

– BYK Başkanın, Türsab için yaptığı, yapacağı masraflar Genel merkez tarafından onaylanarak karşılanır.

Sonuçta;

Tüm bunlar için 1 Milyon masrafımız olsa hem 11 milyon TL Türsab’ımıza kalır, hem de yöresel olarak çözümler çok daha pratik, net, yerinde çözüm bulur.

Saygılarımla

Yorumlarız için : baracudacemmail.com